Led 6
Vitemölla – Verkeån

Var: Simrishamns kommun
Leden är ridbar.
Totalt är sträckan ca 2,5 km och gäller under perioden 1.6–31.8.
Övrig tid är ridning tillåten i hela området och även på sandstranden. Du får dock inte rida på Skåneleden som är en vandringsled och anges med en prickad linje på kartan. Leden är inte utmärkt med skyltar i naturreservatet men den följer gräskanten ovan sandstranden.

Värt att veta:

X-markeringen på kartan visar platsen var spillningen bör placeras dvs. i gräset på andra sidan staket räknat från stranden.

A.
Precis väster om stranden ligger en välhållen och pittoresk korsvirkesgård, Skepparpsgården. Gården drivs som ett vandrarhem med 12 rum (50 bäddar) och har öppet maj – september. Inne på den kringbyggda gården finns också ett café och i anslutning till trädgården har du möjlighet att binda upp din häst om du vill besöka caféet som har öppet mellan 12–17.00. Därefter har du möjlighet att köpa glass och läsk till klockan 19. Mer info hittar du på www.stfhavang.com

vitemolla3Just nu har vi lite problem med kartan. Tanken är att du ska dubbelklicka på den, få upp den i större storlek, skriva ut den för att ta med i fickan vid ritt. För tillfället får du öka utskriftstorleken i din egen skrivare.

 

B.
Nästa gård längs med vägen mot Ravlunda är Örakarsgården. Gården, som drivs ekologiskt, har en av Sveriges största fårbesättningar, kor, ett 30-tal hästar m.fl. djur. Får, hästar och kor strövar fritt på Havängs ca 800 ha betesmark. På gården finns ett gediget hästkunnande och årligen ordnas bl.a. ridläger, kurser i Natural horsemanship, Hubertusjakt. Här finns uppfödning av hästar och bordercollies och i caféet som har öppet från midsommar till mitten av augusti 11–18.00 kan du förutom fika även handla gårdens honung, lammkött, skinn m.m. Mer info hittar du på www.havang.eu

C.
Skepparps Vingård – ligger längre ner på vägen mot Ravlunda. Här finns både vinodling och en ekologisk äppelodling. Passar det dig så har du möjlighet att hyra egna vinstockar här och själv bli ”vinbonde”. Du hittar också festlokaler för olika typer av evenemang.

Gårdens ägs av ett hästkunnigt par.

Skepparps Vingård har öppet året runt och mer info hittar du på www.skepparpsvingard.se.

Kommentarer inaktiverade.